دوران بارداری و کمردردهای این دوران!
کمردرد بارداری انواع مختلف و به طبع علل متفاوتی دارد که زن حامله با توجه به علائم همراه این دردها می تواند از وضعیت خود آگاه شود ، کمردردی که همراه با تب و خونریزی است با کمردرد بی حسی متفاوت است.
دلایل کمردردهای بارداری
کمر درد بارداری کاملا طبیعی است. پزشکان می گویند حداقل نیمی از زنان باردار در طول بارداری از کمر درد رنج می برند. کمر درد خطری برای مادر یا نوزاد ندارد. اما در برخی موارد نیاز به چک کردن است.بیشتر کمر دردهای دوران بارداری چیزی بیش از یک مزاحمت نیست. اما بهتر است بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
اولین و مهمترین چیز این است که خانم باردار باید با پزشک در ارتباط باشد. اگر کمر درد دارید حتما به پزشک بگویید و خجالت نکشید. حداقل کاری که پزشک می تواند انجام دهد آرامش دادن به شما و توصیه هایی برای کاهش کمر درد در دوران بارداری می باشد.
کمردرد بارداری همراه با خونریزی واژینال یا سفتی رحم
گاهی اوقات کمر درد نشانه مشکلی جدی است. یکی از نگرانی های ناشی از کمر درد، زایمان زودرس است. پزشکان توصیه می کنند خانم ها مراقب دردهای جدید باشند زیرا ممکن است نشانه ای از انقباضات رحمی باشد. این مشکلات همراه با خونریزی از واژن و یا تغییر در ترشحات واژن باشد که به خاطر پارگی کیسه آباتفاق می افتد.
پزشکان توصیه می کنند خانم ها مراقب گرفتگی رحم باشند که مشابه گرفتگی های دوره پریودی است. اگر این حس توسط کمر درد با فواصل منظم اتفاق بیفتد نشانه زایمان زودرس است. اگر چه خانم در این حالت می تواند قرص استامینوفن مصرف کند و استراحت کند. اگر کمر درد شدید باشد و با استراحت و دارو مسکن برطرف نشود باید با پزشک تماس بگیرید.
کمردرد بارداری همراه با تب و درد مبهم
تب، همراه با درد مبهم در سراسر قسمت پایین پشت و یا در امتداد دو طرف پشت بین دنده ها و باسن نشانه عفونت کلیوی یا عفونت مثانه است که نیاز به توجه فوری و درمان با آنتی بیوتیک دارد. به خاطر داشته باشید با گذشت زمان حاملگی، رحم در حال رشد بر روی مثانه فشار وارد می کند و باعث تکرر ادرار در بارداری می شود. اما اگر این علائم همراه با دفع دردناک ادرار، خون در ادرار، لرز، تب باشد نشانه مشکلات کلیه یا مجاری ادراری می باشد و باید حتمال درمان شود. در برخی موارد، عفونت مثانه باعث گرفتگی رحم می شود بنابراین بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
کمردرد بارداری همراه با بی حسی
گاهی بی حسی به خاطر فشار وارده بر عصب سیاتیک یا دیگر اعصاب ستون فقرات است. درد عصب سیاتیک در دوران بارداری طبیعی است و پزشک به شما کمک می کند گرفتگی رگ ها برطرف شود و اکسیژن کافی به رگ ها برسد. اما اگر بی حسی، سوزن سوزن شدن، یا درد شدیدی در باسن و پاها احساس کردید با پزشک خود تماس بگیرید زیرا ممکن است مشکلی جدی باشد.
دردهای پراکنده همراه با کمردرد بارداری
کمر دردی که به طور ناگهانی و به شدت – و بدون علت مشخصی – اتفاق می افتد باید بررسی شود تا مشکلات جدی مانند پوکی استخوان و ورم مفاصل ایجاد نکند. همچنین، اگر پس از تصادف یا افتادن پشت درد داشتید با پزشک تماس بگیرید تا وضعیت جنین و شما را بررسی کند.
نگرانی های زیادی در دوران بارداری وجود دارد اما کمر درد نباید به این لیست اضافه شود. پزشکان معتقدند بهتر است پیش از شدید شدن درد به پزشک مراجعه کنید. فکر نکنید کمر درد قسمتی از بارداری است. اگر درد شدید احساس کردید که مانع از انجام فعالیت های روزمره شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
بیش از نیمی از زنان در دوران بارداری دچار كمردرد می شوند، كمر درد به دنبال افزایش انحنای ستون فقرات و به دلیل شل شدن مفاصل لگن و كشش عضلات رخ می دهد.
كمر درد به علت خم شدن، بلند كردن و یا راه رفتن بیش از حد و یا ایستادن طولانی مدت رخ می دهد و كمر درد با افزایش سن حاملگی تشدید می شود.
درد های عضلانی معمولا در بعد از ظهر ها و شب ها زیاد تر می شود، به مادران باردار توصیه می شود: با چمباتمه زدن به جای خم شدن در هنگام برداشتن اشیا از زمین، حمایت كردن پشت و كمر با بالش در هنگام نشستن، استفاده از كمربند و شكم بند های طبی و حمایتی مخصوص قسمت پایینی شكم می توان كمردرد را كاهش داد.
كم كردن زمان ایستادن و افزایش زمان استراحت، ورزش عضلات پشت شكم و پوشیدن كفش مناسب و خودداری از پوشیدن كفش های پاشنه بلند از دیگر راه های كاهش كمر درد در زنان باردار است.
منبع
گردآورنده: راضیه حسینی